Verkoop uw woning met Westeneng
Download het stappenplan
Toon zoekfilter
Toon resultatenuitgebreid zoeken
 
 

langlopende

hypotheek

rente

steeds populairder


in het nieuws - 11 april 2017

Aangemoedigd door de lage rentes kiezen steeds meer huizenkopers bij het afsluiten van hun hypotheek voor zekerheid en stabiliteit. Hypotheken met een rentevaste periode van 30 jaar winnen namelijk flink aan populariteit. Dat blijkt vandaag uit onderzoek.


Hoewel de meeste mensen nog steeds kiezen voor een rentevaste periode van 20 jaar, blijkt uit het onderzoek dat een groeiende groep kiest voor de maximale tijd: 30 jaar.

En dat is begrijpelijk: de rente is al een tijdje historisch laag, en dus het is voordelig. Daarnaast is het ook fijn om stabiele hypotheeklasten te hebben. Vooral op de lange termijn is die zekerheid prettig.


Ook starters kiezen relatief vaak voor een lange rentevaste periode. Alleen, dat is niet altijd voordelig. Het is namelijk niet ondenkbaar dat je in 20 of 30 jaar een keer wilt verhuizen. Maar je kunt niet bij elke geldverstrekker je huidige lage rentepercentage meeverhuizen naar een volgende woning. Daardoor ben je soms goedkoper uit met een minder lange rentevaste periode.


Dus ons advies is: laat je goed informeren en adviseren welke rentevaste periode de juiste keuze is in jouw persoonlijke situatie. En let goed op de zogenaamde kleine lettertjes!  


Hoe het werkt…

Het vastzetten van je hypotheekrente zorgt voor meer zekerheid. Je weet wat je de komende jaren vaste lasten zijn, wat wonen betreft. Maar, voor die zekerheid betaal je wel. Hypotheekverstrekkers berekenen een toeslag voor het risico dat de rente in de toekomst hoger wordt. Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger die toeslag is.

De gemiddelde hypotheekrente voor tien jaar vast is nu rond de 2 procent. Zet je de hypotheek voor dertig jaar vast, dan moet je rekenen op zo’n 3 procent rente.


Bronnen: www.nos.nl en www.hypotheker.nl