Verkoop uw woning met Westeneng
Download het stappenplan
Toon zoekfilter
Toon resultatenuitgebreid zoeken
 
 

ACTUEEL NIEUWS


NHG IN 2019


In deze blog vertellen we je alles over de veranderingen met betrekking tot de NHG in 2019. 


Even opfrissen, wat is de NHG eigenlijk?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. De NHG biedt een vangnet voor mensen die onverwacht hun hypotheek niet meer kunnen betalen, bijvoorbeeld als iemand werkloos wordt, arbeidsongeschikt raakt of de partner overlijdt. Met een NHG-hypotheek ben je dan (onder bepaalde voorwaarden) verzekerd tegen een restschuld. Het Waarborgfonds Eigen Woningen betaalt een eventuele restschuld terug aan de bank, als een huis bij gedwongen verkoop onvoldoende opbrengt om de hypotheekschuld helemaal af te lossen. Het is dus vooral een garantie voor de hypotheekverstrekker wanneer iemand de hypotheek niet meer kan betalen.


Waarom zou je kiezen voor een NHG-hypotheek?

Omdat het je geld bespaart! Hoe? Dankzij de garantie dat een eventuele hypotheekschuld hoe dan ook wordt afgelost, loopt de bank minder risico met jouw hypotheek. Hierdoor kunnen NHG-hypotheken tegen een lagere rente worden aangeboden.


Kom ik ook in aanmerkingen voor een NHG-hypotheek?
Iedereen in Nederland kan deze garantie aanvragen bij het afsluiten van een hypotheek voor het kopen van een woning. De NHG kost je (in 2019) 0.9% van het hypotheekbedrag. Maar, dit bedrag is wel fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.


Wat gaat er in 2019 veranderen m.b.t. de NHG?

  • De grens gaat omhoog: vanaf1 januari 2019 stijgt de grens van €265.000,- naar €290.000,-. Daardoor komen meer hypotheken in aanmerkingen voor de garantie. De grens gaat nog verder omhoog voor woningen waarbij geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen. Daar ligt de grens vanaf begin volgend jaar op €307.400,-.
  • De premie voor de NHG wordt verlaagd. Het bedrag was tot nu toe 1% van de totale lening voor een nieuwe woning. In 2019 wordt dit 0.9%. Door deze wijziging besparen kopers tot € 209,- op de premie.