Verkoop uw woning met Westeneng
Download het stappenplan
Toon zoekfilter
Toon resultatenuitgebreid zoeken
 
 

kansen

in 2018

voor huizenkopers

Ja, je leest het goed. 2018 biedt volop kansen! We besparen je een blog vol cijfertjes en wet- en regelgeving, maar even kort de feiten op een rij waarom een huis kopen in 2018 aan te raden is.


Loan to value

Loan to wat? Het loan to value is de hoogte van de hypotheek in relatie tot de waarde van het huis. Vanaf 1 januari 2018 mag de maximale hypotheek 100% van de waarde van het huis bedragen. Dit is nu 101%. Gevolg: om een huis te kopen heeft u meer spaargeld nodig. Dat klinkt niet positief, denk je nu. Dat klopt gedeeltelijk, want je zult dus meer moeten sparen. Anderzijds: er staan wel lagere maandlasten tegenover. En dat wil toch iedereen wel?


Trouwens, voor starters maakt het kabinet Rutte 3 een uitzondering, die mogen ook in 2018 tot maximaal 101% lenen. Voorwaarde is wel dat je dan een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheekgarantie.


Tweeverdieners

Werken jij en je partner allebei en willen jullie in 2018 een huis kopen? Dan is er nog meer goed nieuws. Want in 2018 wordt het inkomen van een partner niet voor 60% maar voor 70% meegenomen in de berekening. Meer inkomen betekent meer lenen en dus komen er voor tweeverdieners duurdere woningen binnen bereik.  


NHG

Nog meer goed nieuws: de grens voor het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zal verhoogd worden van €247.500,- naar €265.000,-. De NHG is een garantie voor veilig lenen, want verkoop je onverhoopt je huis voor minder dan nodig is om je hypotheek af te lossen, dan kan de NGH je deze restschuld kwijtschelden.


Hogere leencapaciteit

Naast bovengenoemde zaken is iets anders heel bepalend voor het verkrijgen van een hypotheek, namelijk de leencapaciteit. Je wilt natuurlijk dat je niet meer leent dan verantwoord is. Banken berekenen daarom altijd welke maximale lening voor jou mogelijk is.  Zaken als inkomen en vaste lasten spelen hierin een belangrijke rol.

Rekening houdend met een verwachte loonstijging van 2,2% kunnen inkomens vanaf €45.000,- meer lenen en blijft de leencapaciteit voor huishoudens met een inkomen tot ongeveer €45.000,- stabiel.


Tot slot

Uitzonderingen bevestigen de regels daarom is het belangrijk om u goed te adviseren door een financieel adviseur.