Verkoop uw woning met Westeneng
Download het stappenplan
Toon zoekfilter
Toon resultatenuitgebreid zoeken
 
 

taxatie,

woz-waarde, het nwwi...

alles over taxaties

lees je in deze blog

je hebt jouw droomhuis gevonden en bent bezig met het regelen van de hypotheek. dan zal de geldverstrekker waarschijnlijk vragen om een taxatierapport van de woning.

wat een taxatie is, wie je daarvoor inschakelt en hoe het in z'n werk gaat, je leest het in deze blog. 


wat is een taxatie?
Een taxatie is een bepaling van de marktwaarde van een woning door een gecertificeerd taxateur of makelaar. Er wordt daarbij onder andere rekening gehouden met het type huis, de grootte, de staat van onderhoud en de ligging.


Waarom een taxatie?

Er zijn verschillende redenen waarom een taxatie nodig kan zijn. In deze blog focussen we op de taxatie die nodig is bij het verkrijgen van een hypotheek voor de aankoop van een woning. De woning is namelijk het onderpand van de lening die je afsluit. Banken en andere geldverstrekkers lopen een groter risico als het huis dat je koopt minder waard is dan je ervoor hebt betaald. En daarom vragen ze om een actueel taxatierapport.


Wie schakel ik in voor een taxatie?

We raden je aan om een gecertificeerd taxateur in te schakelen. Maar, niet iedere taxateur mag een taxatie uitvoeren. Zo mag de makelaar die bij de aan- of verkoop betrokken is geweest, de taxatie niet doen. Zo wordt de objectiviteit gewaarborgd. En soms zijn er banken/geldverstrekkers die een bepaalde taxateur voor jou aanwijzen.


Hoe gaat een taxatie in z'n werk?

Nadat je een taxateur gekozen hebt, worden er opdrachtvoorwaarden opgesteld. Daarin staat o.a. om welke woning het gaat en wat het doel van de taxatie is. Vervolgens gaat de taxateur langs bij de woning. Hij neemt de woning grondig op en let daarbij op van alles: is de indeling functioneel, hoe is de staat van onderhoud, welke materialen zijn er gebruikt, hoe is de ligging van de woning, enz. Maar bepaalde verplichtingen en rechten (zoals een recht van overpad) spelen ook een rol. De taxateur maakt foto’s diverse ruimtes en meet deze ook op. Vervolgens werkt hij alle gegevens uit in een taxatierapport. Daarbij neemt hij ook de marktsituatie mee. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de vraag en aanbod in de regio? Wanneer het rapport klaar is, wordt deze ter validatie naar het NWWI gestuurd.


het nwwi?

NWWI staat voor Nederlands Woning Waarde Instituut. Het is een onafhankelijk, landelijk instituut dat als keurmerk voor taxateurs geldt. Dit instituut keurt en valideert taxatierapporten volgens diverse richtlijnen.


woz-waarde

Misschien denk je wel: 'Kan de WOZ-waarde niet gebruikt worden?'. Helaas, dat gaat niet. De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) loopt vaak niet gelijk met de taxatiewaarde. O.a. omdat deze door de gemeente gebaseerd wordt op het begin van het voorafgaande jaar. Ook betreft dit een bepaling op afstand en wordt er geen bezoek aan de woning gebracht. De waarde wordt afgelezen uit de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt.