Verkoop uw woning met Westeneng
Download het stappenplan
Toon zoekfilter
Toon resultatenuitgebreid zoeken
 
 

over het


energielabel


Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label, wat o.a. gebaseerd is op het bouwjaar,  geeft een indicatie hoe zuinig de woning nou eigenlijk is.

Op het moment dat een woning van eigenaar wisselt, dient de verkopende partij een definitief energielabel te overhandigen aan de kopers. Doet de verkoper dit niet, dan riskeert hij een boete die kan oplopen tot €405,-.


Waarom een energielabel?

Het energielabel zorgt ervoor dat de keuze voor kopers misschien wel gemakkelijker wordt. Het laat namelijk in één oogopslag zien hoe zuinig een woning in werkelijkheid is. En dat is goed om te weten, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot.


Wat is een energielabel?

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.


Voorlopig en definitief

Er is een verschil tussen het voorlopige- en definitieve energielabel. Het voorlopige label is een schatting, gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. Het voorlopige label van uw woning kunt u hier vinden. 

Maar, een voorlopig label kunt u niet gebruiken bij de verkoop van uw woning. Daarvoor is een definitief label nodig.